Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Prostym i wygodnym posiłkiem po operacji bariatrycznej jest zupa. Jednak aby mogła stanowić zbilansowany posiłek należy zadbać o to by była bogata odżywczo. Jak to zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowywanie zup w postaci kremu, w takiej zmiksowanej formie możemy przemycić zdecydowanie więcej warzyw i innych składników. 

Nie zapominając o potrzebie dostarczenia białka, warto przemyśleć dodatki. Tutaj mamy dość duże pole manewru. Idealny będzie dodatek sera czy mięsa. Warto zadbać też o to, aby nasza zupa była atrakcyjna. Urozmaiceniem może być dodatek pięknie uformowanego szaszłyka z indyka. 

A co kiedy zupy zwyczajnie się nam nudzą? Warto szukać nowych smaków. Tradycyjne ziemniaki można wymienić na te słodkie czyli bataty. Poza nieco orientalnym smakiem, wniosą do naszego posiłku spore ilości beta-karotenu, to związek o działaniu przeciwutleniającym, czyli hamującym szkodliwe procesy powstające w organizmie. 

Składniki na 8 porcji po 140 g zupy + 50 g szaszłyka:

  • 1 średni batat (350 g)
  • 1 marchewka (50 g)
  • 1/4 cebuli (30 g)
  • imbir kawałek ok. 0,5 cm
  • czosnek 1 ząbek
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka (6 ml)
  • woda 700 ml
  • kurkuma, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka 
  • sok z cytryny – do smaku 
  • pierś z indyka (400 g) –  na jedną porcję szaszłyk ok. 50 g

Warzywa obierz i umyj. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż na nim posiekane w kostkę cebulę, czosnek i imbir. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i smaż jeszcze chwilę. Bataty pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Zalej wszystko wodą. Gotuj na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. W tym czasie indyka pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w ulubionych przyprawach – może to być papryka słodka i ostra, odrobina soli i pieprzu. Na długie wykałaczki nadziej paski mięsa tworząc spiralę. Wyłóż je na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 20 min aż będą zarumienione. Kiedy zupa będzie już gotowa, odstaw ją z palnika i poczekaj kilka minut aż trochę przestygnie. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i kurkumy.  Dodaj odrobinę soku z cytryny – to bardzo ważne, gdyż przełamuje słodki smak batatów. Wszystko dokładnie zmiksuj. Zupę podawaj z szaszłykiem i natką pietruszki. 

Składniki odżywczena porcję 140 g zupy + 50 g szaszłyka
Energia91 kcal
Białko10,5 g
Tłuszcz1,2 g
Węglowodany10 g
Wartości odżywcze



Udostępnij:

Dietetyk kliniczny, doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMB. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *