Prostym i wygodnym posiłkiem po operacji bariatrycznej jest zupa. Jednak aby mogła stanowić zbilansowany posiłek należy zadbać o to by była bogata odżywczo. Jak to zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowywanie zup w postaci kremu, w takiej zmiksowanej formie możemy przemycić zdecydowanie więcej warzyw i innych składników.
Nie zapominając o potrzebie dostarczenia białka, warto przemyśleć dodatki. Tutaj mamy dość duże pole manewru. Idealny będzie dodatek sera czy mięsa. Warto zadbać też o to, aby nasza zupa była atrakcyjna. Urozmaiceniem może być dodatek pięknie uformowanego szaszłyka z indyka.
A co kiedy zupy zwyczajnie się nam nudzą? Warto szukać nowych smaków. Tradycyjne ziemniaki można wymienić na te słodkie czyli bataty. Poza nieco orientalnym smakiem, wniosą do naszego posiłku spore ilości beta-karotenu, to związek o działaniu przeciwutleniającym, czyli hamującym szkodliwe procesy powstające w organizmie.

Składniki na 8 porcji po 140 g zupy + 50 g szaszłyka:
- 1 średni batat (350 g)
- 1 marchewka (50 g)
- 1/4 cebuli (30 g)
- imbir kawałek ok. 0,5 cm
- czosnek 1 ząbek
- olej rzepakowy 1 łyżeczka (6 ml)
- woda 700 ml
- kurkuma, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka
- sok z cytryny – do smaku
- pierś z indyka (400 g) – na jedną porcję szaszłyk ok. 50 g

Warzywa obierz i umyj. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż na nim posiekane w kostkę cebulę, czosnek i imbir. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i smaż jeszcze chwilę. Bataty pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Zalej wszystko wodą. Gotuj na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. W tym czasie indyka pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w ulubionych przyprawach – może to być papryka słodka i ostra, odrobina soli i pieprzu. Na długie wykałaczki nadziej paski mięsa tworząc spiralę. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 20 min aż będą zarumienione. Kiedy zupa będzie już gotowa, odstaw ją z palnika i poczekaj kilka minut aż trochę przestygnie. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i kurkumy. Dodaj odrobinę soku z cytryny – to bardzo ważne, gdyż przełamuje słodki smak batatów. Wszystko dokładnie zmiksuj. Zupę podawaj z szaszłykiem i natką pietruszki.
Składniki odżywcze | na porcję 140 g zupy + 50 g szaszłyka |
---|---|
Energia | 91 kcal |
Białko | 10,5 g |
Tłuszcz | 1,2 g |
Węglowodany | 10 g |