Boska i rozpływająca się w ustach – taka jest nasza zapiekanka serowa z jabłkami i cynamonem. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani sprzętów. Na pewno posmakuje także pozostałym domownikom, w tym dzieciom. Nasza zapiekanka serowa ma dodatkowo inne, ważne po zmniejszeniu żołądka atuty:
- jest bogata w białko (aż 13,5 g białka w porcji 150 g zapiekanki) – pamiętajcie, minimum to 60 g białka dziennie!
- dostarcza sporej porcji wapnia (115 mg wapnia w porcji 150 g zapiekanki) – dorosła osoba potrzebuje ok. 1000 mg,
- zawiera znaczące ilości cynku (ważne, aby zmniejszać wypadanie włosów po operacji) – (1,1 mg cynku w porcji 150 g zapiekanki) – dorosły mężczyzna potrzebuje 11 mg, zaś kobieta 8 mg na dobę.

Składniki na 5 porcji po ok. 150 g:
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g twarogu półtłustego
- 20 g (2 łyżki) budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (można także użyć stewii)
- cynamon
- 2 średnie jabłka
- odrobina masła do wysmarowania formy do pieczenia
Do miski wrzucić twaróg, jogurt, żółtko jaja, budyń, ksylitol, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do miski, delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Masę wylać do małego naczynia żaroodpornego (można wysmarować je odrobiną masła). Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni Celsjusza około 20-30 minut (długość pieczenia zależy od głębokości naczynia). Po wyjęciu oprószyć cynamonem.

Składniki odżywcze | na porcję 150 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 159 kcal | 106 kcal |
Białko | 13,5 g | 9 g |
Tłuszcz | 5,3 g | 3,5 g |
Węglowodany | 16 g | 10,6 g |