Twarożek na śniadanie to zawsze dobry wybór. Po operacji bariatrycznej tym lepszy, że twaróg to fantastyczne źródło pełnowartościowego białka. Odejdźmy jednak na chwilę od standardowego twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dziś proponujemy Wam wersję nieco inną – z pomidorami suszonymi i rukolą. Naprawdę warto spróbować!

Składniki na 1 porcję:
- 100 g twarogu chudego
- 40 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego
- 1 pomidor suszony w oleju
- rukola – pół garści
- pół ząbka czosnku
- pieprz czarny
Twaróg rozgnieść, dodać jogurt, posiekany pomidor suszony w oleju, posiekaną rukolę oraz czosnek. Doprawić pieprzem i podawać z pieczywem razowym.
Składniki odżywcze | na porcję ok. 150 g |
---|---|
Energia | 167 kcal |
Białko | 22,8 g |
Tłuszcz | 4,2 g |
Węglowodany | 9,3 g |