Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Takie proste, a takie pyszne! Truskawki zapiekane pod serową pierzynką świetnie sprawdzą się jako II śniadanie, podwieczorek albo deser. Posmakują młodszym i starszym, dorosłym i dzieciom. Nie musisz przygotowywać sobie posiłku innego niż dla reszty rodziny. Z pewnością owocową zapiekankę zjedzą ze smakiem wszyscy domownicy. A ty zadbasz o pełnowartościowe białko – tak ważne w diecie osoby po operacji bariatrycznej. Czy muszę przekonywać Cię dłużej? Wpisuj składniki na listę zakupów.

Truskawki zapiekane pod serową pierzynką
Truskawki zapiekane pod serową pierzynką

Składniki na 2 porcje po ok. 200g:

  • truskawki mrożone (lub inne owoce, np. maliny, wiśnie, borówki, jagody) – 150-180g
  • serek wiejski – 200g
  • jajko – 1 sztuka
  • ksylitol – łyżeczka (można zastąpić stewią lub erytrytolem)
  • cukier waniliowy – pół łyżeczki

Truskawki wyłożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania. Serek wiejski zmiksować z cukrem waniliowym, ksylitolem, jajkiem. Polać truskawki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza przez 20-23 minuty.

Truskawki zapiekane pod serową pierzynką
Truskawki zapiekane pod serową pierzynką
Składniki odżywczena 100gna porcję 200g
Energia89 kcal177 kcal
Białko7,5 g15 g
Tłuszcz3,95 g7,9 g
Węglowodany7 g14 g
Wartości odżywcze

Udostępnij:

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku. Prywatnie żona swojego męża, mama Marianny i właścicielka dwóch kotów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *