Takie proste, a takie pyszne! Truskawki zapiekane pod serową pierzynką świetnie sprawdzą się jako II śniadanie, podwieczorek albo deser. Posmakują młodszym i starszym, dorosłym i dzieciom. Nie musisz przygotowywać sobie posiłku innego niż dla reszty rodziny. Z pewnością owocową zapiekankę zjedzą ze smakiem wszyscy domownicy. A ty zadbasz o pełnowartościowe białko – tak ważne w diecie osoby po operacji bariatrycznej. Czy muszę przekonywać Cię dłużej? Wpisuj składniki na listę zakupów.

Składniki na 2 porcje po ok. 200g:
- truskawki mrożone (lub inne owoce, np. maliny, wiśnie, borówki, jagody) – 150-180g
- serek wiejski – 200g
- jajko – 1 sztuka
- ksylitol – łyżeczka (można zastąpić stewią lub erytrytolem)
- cukier waniliowy – pół łyżeczki
Truskawki wyłożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania. Serek wiejski zmiksować z cukrem waniliowym, ksylitolem, jajkiem. Polać truskawki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza przez 20-23 minuty.

Składniki odżywcze | na 100g | na porcję 200g |
---|---|---|
Energia | 89 kcal | 177 kcal |
Białko | 7,5 g | 15 g |
Tłuszcz | 3,95 g | 7,9 g |
Węglowodany | 7 g | 14 g |