To quiche to naprawdę prosty przepis. Jest jednak pożywne i pyszne 🙂 Co ważne, dostarcza sporo białka, które jest bardzo istotnym elementem diety po operacji bariatrycznej. Dodatek sera sprawia zaś, że quiche to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie na lunch, na obiad czy na kolację.

Składniki na 2 porcje po ok. 180 g:
- ¼ cebuli (30 g)
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- 3 garści świeżego szpinaku
- olej rzepakowy lub oliwa – łyżeczka (5 g)
- 2 łyżki startego sera grana padano, cheddar lub parmezan
- sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, mielona gałka muszkatołowa
Cebulkę oraz czosnek posiekać i zeszklić na oleju (jeśli zaczyna się przypalać, podlać odrobinę wodą). Dorzucić szpinak i dusić, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Do formy do zapiekana przełożyć szpinak z cebulką. Jajka roztrzepać i zalać nimi szpinak, doprawić słodką i ostrą papryką oraz gałką muszkatołową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.

Składniki odżywcze | na porcję 180 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 221 kcal | 123 kcal |
Białko | 17,5 g | 9,7 g |
Tłuszcz | 15 g | 7,5 g |
Węglowodany | 4 g | 2 g |