Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

To quiche to naprawdę prosty przepis. Jest jednak pożywne i pyszne 🙂 Co ważne, dostarcza sporo białka, które jest bardzo istotnym elementem diety po operacji bariatrycznej. Dodatek sera sprawia zaś, że quiche to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie na lunch, na obiad czy na kolację.

Składniki na 2 porcje po ok. 180 g:

  • ¼ cebuli (30 g)
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • olej rzepakowy lub oliwa – łyżeczka (5 g)
  • 2 łyżki startego sera grana padano, cheddar lub parmezan
  • sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, mielona gałka muszkatołowa

Cebulkę oraz czosnek posiekać i zeszklić na oleju (jeśli zaczyna się przypalać, podlać odrobinę wodą). Dorzucić szpinak i dusić, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Do formy do zapiekana przełożyć szpinak z cebulką. Jajka roztrzepać i zalać nimi szpinak, doprawić słodką i ostrą papryką oraz gałką muszkatołową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.

Składniki odżywczena porcję 180 gna 100 g
Energia221 kcal123 kcal
Białko17,5 g9,7 g
Tłuszcz15 g7,5 g
Węglowodany4 g2 g
Wartości odżywcze



Udostępnij:

Dietetyk kliniczny, doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMB. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *