Pacjenci przygotowujący się do operacji są często zaniepokojeni czy poradzą sobie z przygotowywaniem regularnych posiłków już po zabiegu. To ważne, aby wtedy spożywać 5-6 posiłków w podobnych odstępach czasu. Nie oznacza to jednak, że wszystkie posiłki mają być skomplikowane, a na ich przygotowanie będzie trzeba poświęcać pół dnia.
Dobrym sposobem na szybki posiłek jest koktajl, przygotowanie trwa tylko kilka minut. Tak, w takim posiłku nadal musimy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka. Jak to zrobić? Sposobów jest kilka. Można zastosować ser sojowy tofu. Jeżeli chcemy jednak aby nasz proteinowy koktajl miał gładką konsystencję warto sięgnąć po tofu typu Silken (tzw. tofu jedwabiste) – ma idealną konsystencję, która wręcz znika po zmiksowaniu i nie pozostawia w koktajlu najmniejszej grudki.

Składniki na 2 porcje po ok. 200g:
- silken tofu (tzw. tofu jedwabiste) (100 g)
- banan (80 g)
- kakao – 1 czubata łyżeczka (12 g)
- masło orzechowe 100% (łyżeczka, 15 g)
- mleko 1,5% tłuszczu (200 ml)
- sok z pomarańczy – 3-4 łyżeczki

Banana obieramy, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ważnym dodatkiem jest sok z pomarańczy – przełamuje słodki smak, a połączenie z czekoladą jest obłędne.
Składniki odżywcze | na porcję 200 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 189 kcal | 95 kcal |
Białko | 10,2 g | 5,1 g |
Tłuszcz | 8,7 g | 4,4 g |
Węglowodany | 18,5 g | 9,25 g |