Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Dieta po operacji bariatrycznej nie musi, a nawet nie powinna być niesmaczna. Operacja bariatryczna jest tylko etapem, który ma pomóc w redukcji masy ciała. Do trwałych efektów niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia. Jeżeli zakładamy, że zmiany te mają zostać z nami już na zawsze, jedzenie powinno być atrakcyjne. Jeżeli posiłki będą bezkształtną, niesmaczną masą, szanse na to, że wytrwamy w swoich postanowieniach są dość nikłe. 

Marzy Ci się drugie śniadania “na słodko”? Czy po operacji możesz pozwolić sobie na coś słodkiego? TAK, o ile będą to zdrowe słodycze 😉  Jedną z propozycji mogą być serniczki w słoiczkach. 

Podstawowa zasada komponowania posiłków jest chyba znana, mianowicie – w posiłku ma znaleźć się źródło białka. Pomysłów na to może być cała masa. Można  sięgać po znane i sprawdzone twarożki. Oczywiście należy przy tym zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu – wybieramy te chude lub półtłuste. Czym osłodzić nasz deser? Możemy wybrać suszone owoce (limitując ich ilość rzecz jasna), a świetnie sprawdzają się w tej roli daktyle. Dodając orzechy nerkowca, wzbogacimy nasze danie w “zdrowe tłuszcze” czyli jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy magnez. Taki dodatek nie tylko poprawia walory smakowe, ale też sprawi, że będziemy syci na dłużej. 

Składniki na 2 porcje po około 180 g:

  • daktyle suszone (50 g)
  • orzechy nerkowca (30 g)
  • szczypta soli
  • serek homogenizowany naturalny (240 g)
  • sok z ½ pomarańczowy 
  • skórka pomarańczowa i listki mięty do dekoracji  

Daktyle zalać niewielką ilością gorącej wody i poczekać 5-10 min aż zmiękną. W tym czasie zmiksować orzechy i przesypać do miseczki. Daktyle odsączyć na sicie i również zmiksować. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać daktyle z orzechami. Tak uzyskaną masę wyłożyć na dno niewielkich słoiczków. Do drugiej miski wyłożyć homogenizowany serek, wymieszać go z sokiem z ½ pomarańczy oraz odrobiną skórki z pomarańczy. Twarożek wyłożyć na masę daktylowo-orzechową. Posypać skórką z pomarańczy i udekorować liściem mięty. Wcinać ze smakiem 🙂

Składniki odżywczena porcję około 180gna 100 g
Energia (kcal)250 kcal139 kcal
Białko (g)12 g6,7 g
Tłuszcz (g)10 g5,6 g
Węglowodany (g)28 g15,6 g
Wartości odżywcze




Udostępnij:

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku. Prywatnie żona swojego męża, mama Marianny i właścicielka dwóch kotów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *