Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Kotlety mielone zna każdy. Większość też je bardzo lubi. Przygotowane z tłustego mięsa mielonego i smażone w głębokim tłuszczu są jednak bardzo kalorycznym produktem. Można jednak przygotować ich lżejszą i mniej kaloryczną wersję, która smakuje równie dobrze.

Do naszej wersji kotletów mielonych dodaliśmy także kaszę jaglaną i brokuła, dzięki czemu dostarczają one więcej błonnika pokarmowego, który zapobiega występowaniu zaparć po operacji bariatrycznej. Jest to o tyle istotne, że zaparcia pojawiają się po niej dosyć często i są uciążliwe. Dodatkowo, dzięki pieczeniu kotlecików zawierają one mniej tłuszczu. Skusisz się?

Kotlety mielone pieczone w piekarniku
Pieczone kotlety z kaszą i brokułami

Składniki na 15 kotlecików po 50g:

  • 1 jajko
  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • 3 łyżki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej
  • 50 g cebuli (1/2 sztuki)
  • ząbek czosnku
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • duża garść natki pietruszki świeżej
  • kmin rzymski (kumin) – 1/3 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi – łyżka stołowa
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną ugotuj. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Brokuł drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej (1 łyżka), dodaj cebulę, smaż cały czas miesząc, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i brokuł, podlej odrobiną wody, smaż kilka minut na średnim ogniu.
Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, bułkę tartą/panier, jajko, posiekaną natkę pietruszki, podsmażony brokuł z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i kminem rzymskim (kuminem) lub innymi ulubionymi ziołami. Wyrób dłońmi.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z masy formuj dlońmi kule po ok. 50 g. Lekko je spłaszcz. Kotlety ułóż na papierze do pieczenia, każdy posmaruj olejem (wykorzystaj 1 łyżkę oleju na wszystkie kotlety) za pomocą pędzelka. Wstaw do piekarnika.
Piecz przez 15 minut. Przewróć kotlety na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.

Pieczone kotlety z kaszą i brokułami
Składniki odżywczena 1 kotlecika 50 gna 100 g
Energia70 kcal140 kcal
Białko5 g10 g
Tłuszcz3,3 g6,6 g
Węglowodany5,5 g11 g
Wartości odżywcze

Udostępnij:

Dietetyk kliniczny, doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMB. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *