Nie da się ukryć, że omlety to jedne z naszych ulubionych śniadań. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Ich atutem jest także spora zawartość białka tak ważnego po operacji bariatrycznej. Jego zawartość zwiększyłyśmy poprzez dodanie odżywki białkowej. Taki omlet przygotujecie w 5 minut. Nie macie więc wymówki, że rano brakuje czasu na zjedzenie pożywnego i zbilansowanego śniadania.
Składniki na 1 omleta ok. 180 g:
- 2 jajka (100 g)
- 10 g (łyżeczka) odżywki białkowej o neutralnym smaku
- ¾ łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżka (10 g) mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
- ½ banana (50 g)
- maliny do podania
- kilka kropel oleju do posmarowania patelni
Banana pokroić w cienkie plasterki. Jajka, odżywkę, kakao, mąkę zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, wylać masę jajeczną, rozłożyć plasterki banana. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron. Podawać z malinami.

Składniki odżywcze | na 1 omlet ok. 180-200 g |
---|---|
Energia | 326 kcal |
Białko | 23 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 25,3 g |