Leniwe kojarzą mi się z dzieciństwem i latem 🙂 To miłe wspomnienia! Zawsze jadłam je z truskawkami i w takiej wersji proponuję je Wam dzisiaj. Niewątpliwym plusem klusek leniwych jest dodatek twarogu, który sprawia, że zawierają one sporo białka. Ich delikatność i lekkostrawność sprawia zaś, że sprawdzą się w pierwszych tygodniach po operacji bariatrycznej. Leniwe z jogurtem i truskawkami to zatem danie odpowiednie dla osób zarówno “świeżo” po zabiegu, jak i wiele lat po nim.

Składniki na 4 porcje po 90 g leniwych (bez jogurtu i truskawek):
- twaróg półtłusty – 250 g
- 1 jajko
- mąka pszenna – 60 g (ok. pół szklanki)
- do podania – jogurt naturalny, owoce świeże
Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać jajko, dokładnie wymieszać. Dodac przesianą mąkę, zagnieść ciasto, tworząc kulę. Podzielić na 2 części, dłońmi uformować wałek, rozpłaszczyć go dłońmi i pokroić na kawałki. Gotować w dużej ilości wody – po wypłynięciu wyjąć po około pół minuty. Podawać z jogurtem i świeżymi owocami.

Składniki odżywcze | na porcję 90 g leniwych + 1 łyżka (20 g) jogurtu naturalnego + 3 średnie truskawki (40 g) |
---|---|
Energia | 174 kcal |
Białko | 16,2 g |
Tłuszcz | 4,5 g |
Węglowodany | 17,8 g |