Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Leniwe kojarzą mi się z dzieciństwem i latem 🙂 To miłe wspomnienia! Zawsze jadłam je z truskawkami i w takiej wersji proponuję je Wam dzisiaj. Niewątpliwym plusem klusek leniwych jest dodatek twarogu, który sprawia, że zawierają one sporo białka. Ich delikatność i lekkostrawność sprawia zaś, że sprawdzą się w pierwszych tygodniach po operacji bariatrycznej. Leniwe z jogurtem i truskawkami to zatem danie odpowiednie dla osób zarówno “świeżo” po zabiegu, jak i wiele lat po nim.

Leniwe z truskawkami

Składniki na 4 porcje po 90 g leniwych (bez jogurtu i truskawek):

  • twaróg półtłusty – 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna – 60 g (ok. pół szklanki)
  • do podania – jogurt naturalny, owoce świeże

Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać jajko, dokładnie wymieszać. Dodac przesianą mąkę, zagnieść ciasto, tworząc kulę. Podzielić na 2 części, dłońmi uformować wałek, rozpłaszczyć go dłońmi i pokroić na kawałki. Gotować w dużej ilości wody – po wypłynięciu wyjąć po około pół minuty. Podawać z jogurtem i świeżymi owocami.

Leniwe z truskawkami
Składniki odżywczena porcję 90 g leniwych + 1 łyżka (20 g) jogurtu naturalnego + 3 średnie truskawki (40 g)
Energia 174 kcal
Białko16,2 g
Tłuszcz4,5 g
Węglowodany17,8 g
Wartości odżywcze

Udostępnij:

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku. Prywatnie żona swojego męża, mama Marianny i właścicielka dwóch kotów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *