Koktajl to posiłek szybki i smaczny. Dodatek szpinaku nadaje nie tylko pięknego koloru, ale przede wszystkim wzbogaca posiłek o kwas foliowy. Jego odpowiednie spożycie może zmniejszać ryzyko wystąpienia anemii po operacji bariatrycznej. Warto więc dodawać go do potraw w formie surowej, w której kwasu foliowego znajdziemy najwięcej.

Składniki na 2 porcje po 180 g:
- duża garść szpinaku
- 1 kiwi
- pół banana (50 g)
- 200 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 10 g odżywki białkowej o neutralnym smaku
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować. Do smaku doprawić sokiem z cytryny.
Składniki odżywcze | na porcję 180 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 117 kcal | 65 kcal |
Białko | 7,8 g | 4,3 g |
Tłuszcz | 2,2 g | 1,2 g |
Węglowodany | 17,8 g | 9,9 g |