Lato to sezon na morele. Można je wykorzystać jako element koktajlu. Pamiętajcie jednak, że posiłki po operacji bariatrycznej powinny dostarczać sporych ilości białka. Z tego powody my dodałyśmy do niego zarówno mleko, jak i tofu silken, czyli tzw. tofu jedwabiste. Jego ogromnym atutem jest to, że wręcz rozpływa się podczas miksowania i jest całkowicie niewyczuwalne w koktajlu. Czy to dobry pomysł na letnie drugie śniadanie? Oczywiście, że tak!

Składniki na 2 porcje po 200 g:
- 4 dojrzałe morele (ok. 150 g)
- 100 g silken tofu, czyli tzw. tofu jedwabistego (można zastąpić 10 g odżywki białkowej + 50 ml mleka)
- mleko krowie 1,5% tłuszczu lub mleko sojowe (150 ml)
- cynamon – szczypta
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Można doprawić sokiem z cytryny.

Składniki odżywcze | na porcję 200 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 95 kcal | 47,5 kcal |
Białko | 5,5 g | 2,75 g |
Tłuszcz | 2,25 g | 1,12 g |
Węglowodany | 13,25 g | 6,6 g |