Informacje Kontaktowe

Bariatyczni.pl marka Szałwińscy Sp z o.o. ul. Warszawska 81/11 15-201 Białystok

Szukasz bezpośredniego kontaktu ?

Operacja bariatryczna znacząco zmniejsza odczuwanie głodu u większości pacjentów. Związane jest to w usunięciem tej części żołądka, w której produkowana jest większość wytwarzanej w organizmie greliny, czyli “hormonu głodu”. Nie jest to jednak zmiana trwała i nie doświadcza jej każdy pacjent. Istnieje bowiem odsetek pacjentów, którzy nawet świeżo po zabiegu często odczuwają głód. Jak poradzić sobie z głodem po operacji bariatrycznej?

Dbaj o spożywanie odpowiedniej ilości białka

Białko to bardzo ważny składnik diety po operacji bariatrycznej. Wspomaga ono gojenie ran pooperacyjnych, zapobiega utracie masy mięśniowej, przyspiesza metabolizm, wspomaga utratę masy ciała, łagodzi wypadanie włosów po zabiegu oraz zmniejsza uczucie głodu. Ten ostatni efekt wynika z faktu, że produkty białkowe dłużej pozostają w żołądku, co zwiększa i przedłuża uczucie sytości. Pamiętaj zatem, aby po “zmniejszeniu żołądka” spożywać 60-80g białka każdego dnia. Więcej o tym, jak bilansować posiłki, aby zjadać odpowiednią ilość białka przeczytasz TUTAJ. 

Jedz produkty z błonnikiem

Błonnik pokarmowy to składnik żywności, który chłonie wodę, pęcznieje w przewodzie pokarmowym i zwiększa uczucie sytości. Komponując posiłki według talerza bariatrycznego (do ściągnięcia TUTAJ) pamiętaj, aby sięgać po produkty spożywcze, które są jego dobrym źródłem. Są to warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, płatki zbożowe, razowe pieczywo), strączki (np. soczewica, ciecierzyca, fasola), nasiona, pestki oraz orzechy (np. sezam, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, migdały). 

Jedz zdrowe tłuszcze

Niewielki dodatek tłuszczu do posiłku także zwiększa i przedłuża uczucie sytości. Warto zadbać więc o to, aby posiłki dostarczały także tłuszczów, szczególnie tych zdrowych, czyli pochodzących z produktów roślinnych oraz ryb. Dodatkowo można wspomóc odczuwanie sytości poprzez wybór takich produktów, które wymagają najpierw dokładnego przeżucia. Większe uczucie sytości zapewnią więc orzechy, pestki czy awokado niż olej, oliwa czy masło orzechowe. Warto zatem dodawać do potraw niewielkie ilości orzechów, pestek, nasion, sezamu, a także sięgać po awokado i tłuste ryby (np. łosoś, makrela).

Zadbaj o regularność posiłków

Spożywanie posiłków w regularnych odstępach (co 3-4 godziny) pomoże ustabilizować poziom glukozy i insuliny we krwi, co wpłynie pozytywnie na uczucie sytości. Nie opóźniaj także śniadania, ponieważ może to nasilać głód i apetyt na wysokokaloryczne przekąski w ciągu dnia. 

Zjadaj porcje odpowiedniej wielkości 

Wielkość porcji posiłku po operacji bariatrycznej waha się zazwyczaj między 100 a 200g. Nie zaniżaj celowo wielkości porcji, po to, aby spożyć mniej kalorii. Posiłek należy kończyć w momencie odczucia sytości. Jeśli odczuwasz sytość zjadając 180g posiłku – jedz właśnie takie porcje, pamiętając co odpowiedniej kompozycji. Celowe “niedojadanie” może powodować szybsze pojawienie się głodu i podjadanie. 

Pamiętaj o nawadnianiu

Odwodnienie organizmu może skutkować nieadekwatnym odczuwaniem głodu. Pamiętaj zatem o wypijaniu minimum 1,5 litra płynów każdego dnia.  

Zdjęcie: cookie_studio – pl.freepik.com

Udostępnij:

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Współwłaścicielka poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Współpracuje z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych funkcjonującą przy USK w Białymstoku. Prywatnie żona swojego męża, mama Marianny i właścicielka dwóch kotów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *