Koktajle świetnie sprawdzają się w pierwszych tygodniach po operacji bariatrycznej – wtedy, kiedy należy stosować się do założeń diety papkowatej lub lekkostrawnej. Mogą one także gościć w menu osób, które swoją operację odbyły już miesiące lub lata temu 🙂 Warto jednak pamiętać, że koktajl osoby po operacji bariatrycznej powinien dostarczać białka. W tym celu warto dodać do niego składnik, który właśnie w białko jest bogaty. W naszym przypadku jest to niskotłuszczowe mleko krowie oraz silken tofu, czyli tzw. tofu jedwabiste. Warto użyć właśnie tofu jedwabistego, ponieważ nie pozostawia ono grudek oraz właściwie znika i jest niewyczuwalne w koktajlu. Dodatek malin to dodatkowa bomba antyoksydacyjna i spora dawka błonnika pokarmowego.
Składniki na 2 porcje po około 200 g:
- 100 g tofu typu silken, czyli tofu jedwabistego
- 150 ml mleka 1,5% tłuszczu lub mleka sojowego
- 100 g malin
- banan (około 60 g)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Składniki odżywcze | na porcję 200 g | na 100 g |
---|---|---|
Energia | 96 kcal | 48 kcal |
Białko | 5 g | 2,5 g |
Tłuszcz | 2 g | 1 g |
Węglowodany | 17 g | 8,5 g |