Dumping syndrome czyli zespół poposiłkowy to zespół dolegliwości, które mogą pojawiać się nawet u połowy pacjentów po zabiegach bariatrycznych o charakterze wyłączających (m.in. gastric bypass). Może on pojawiać się niezależnie od tego jak dawno przeprowadzany był zabieg bariatryczny. Poniżej podpowiadamy, jak go uniknąć.
Dumping syndrome po operacji bariatrycznej
Zespół poposiłkowy można podzielić na dwa rodzaje:
- wczesny zespół poposiłkowy – objawy pojawiają się około 15-30 minut od spożycia posiłku. Należą do nich: bóle brzucha, biegunka, nudności, puste odbijanie, wymioty, przyśpieszenie akcji serca, pocenie się oraz spadek ciśnienia tętniczego. Wczesny zespół poposiłkowy spowodowany jest zbyt szybkim opróżnianiem żołądka z treści pokarmowej. Przedostaje się ona do jelita cienkiego, powodując przechodzenie tam znacznych ilości wody.
- późny zespół poposiłkowy – objawy pojawiają się 1-3 godziny po spożyciu posiłku. Należą do nich: zawroty głowy, zmęczenie, pocenie się, głód oraz drgawki. Spowodowany jest dużym wyrzutem insuliny przez trzustkę (hiperinsulinemią), czego konsekwencją jest spadek poziomu cukru we krwi.
Przyczyny zespołu poposiłkowego po operacji bariatrycznej
Występowanie dumping syndrome może być spowodowane:
- spożyciem wysokokalorycznego posiłku,
- spożyciem posiłku bogatego w cukry proste (słodycze, lody, napoje, soki owocowe, miód, syropy, duże ilości owoców, produkty z dodatkiem cukru),
- spożyciem posiłku zbyt dużego objętościowo,
- piciem płynów w trakcie posiłku lub krótko przed lub po posiłku (więcej na temat płynów po operacji bariatrycznej przeczytasz TUTAJ).
Jak uniknąć dumping syndrome?
Aby uniknąć występowania dumping syndrome po zabiegach bariatrycznych należy dokonać modyfikacji w sposobie odżywiania. Polegają one na:
- spożywaniu posiłków małych objętościowo z dodatkiem węglowodanów złożonych, białka oraz błonnika – o tym jak bilansować posiłki po operacji bariatrycznej pisałyśmy już TUTAJ.
- ograniczenie do minimum spożycia cukrów prostych (słodycze, napoje, soki, dżemy, miód, syropy, produkty z białej mąki, wyroby cukiernicze, produkty z dodatkiem cukru);
- unikanie spożywania jednorazowo dużej ilości owoców;
- unikanie spożywania napojów z dużą zawartością cukrów prostych (napoje słodzone, soki owocowe, wody smakowe, słodzona kawa i herbata)
- unikanie picia jakichkolwiek płynów na 30 minut przed posiłkiem, w trakcie posiłku i 30 minut po posiłku.
Piśmiennictwo:
- Preedy V.R., Rajendram R.. Martin C.R.: Metabolism and Pathophysiology of Bariatric Surgery Nutrition, Procedures, Outcomes and Adverse Effects. Elsevier Science Publishing Co Inc, 2016
- Jastrzębska M., Ostrowska L.: Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 4, 201–209
Zdjęcia: freepik.com
1 Komentarz